Laatst bijgewerkt: 12 december 2018

Computer opschonen en sneller maken 5 tips

In dit artikel de 5 beste tips waarmee  je je computer kan opschonen of je latop sneller gemaakt kan worden. 

1. Laptop of computer opschonen met CCleaner

Korte uitleg:

Door het gebruik van de computer komen er allemaal kleine bestandjes binnen. Tijdelijke bestanden die toch vaak lang blijven hangen. Deze vertragen een computer of laptop op den duur aanzienlijk. Het is dan verstandig om de rotzooi op te ruimen. Om je daarbij te helpen is er een gratis softwareprogramma CCleaner. Dit simpele programma weet waar al die rotzooi zit en ruimt deze voor je op.  

Meer uitleg:

Die tijdelijke bestanden ontstaan door o.a. de browsers waar je mee werkt. Elke keer als je een website bezoekt krijg je een deel van de informatie van die website op je computer. De bedoeling ervan is dat die pagina de volgende keer sneller geladen wordt omdat een deel dus al op je computer aanwezig is. Deze bestanden bestaan uit plaatjes, pagina's, cookies en dergelijke. 

Ook de updates die Windows, en andere programma's uitvoeren zorgen voor extra bestanden op de computer die na verloop van tijd niet meer nodig zijn. Toch blijven die staan en kunnen we die beter opruimen. Op deze manier zijn er allerlei processen op een computer die deze rotzooi achterlaten en die CCleaner voor je opruimt. 

Bonustip 1

Sneltoets voor opschonen browser: CTRL + SHIFT + DELETE
Met deze sneltoets voor de internet browser activeer je de "opruimknop" die al in elke browser zit. Het werkt voor Google Chrome, Microsft Internet Explorer en Mozilla Firefox en waarschijnlijk alle andere maar die heb ik niet getest. Met het opruimvenster in beeld kan je keuzes maken wat er allemaal opgeruimd moet worden. Als je je wachtwoorden niet elke keer in wilt vullen dan kan je dit uitvinken en meestal staat dit standaard allemaal goed. 

Vooral als je browser vreemd reageert en anders doet dan je verwacht is dit de eerste oplossing die je eens kan proberen. Die kleine bestandjes maken nog wel eens dat een website niet lekker reageert of dat je iets niet ziet, wat er wel zou moeten zijn. 

Bonustip 2: ook voor Android

CCleaner bestaat er ook voor Android telefoons. Een smartphone is een kleine computer maar daar gebeurt hetzelfde als hierboven beschreven. Mocht je een dergelijke telefoon hebben dan is het raadzaam om ook daar CCleaner te installeren. 

2. Check voor virussen en ander eng spul

Een van de redenen dat een computer traag wordt is omdat er een virus op zit. Nu niet meteen in de paniekstand. Ik schreef één van de redenen dat het kán. Niet dat het zo is. Hoe kom je aan een virus? Door veel wisselende contacten met USB sticks, vage websites, programma's installeren die niet "officieel" gekocht zijn. Ook zijn er virussen die meeliften op andere software. Er zijn dus allerlei manieren om een computervirus op te lopen. 

Begin eerst met het installeren van een nieuwe anti-virusscanner. Er zijn er genoeg die gratis zijn en goede resultaten geven. Als je er al een op je computer hebt staan dan kan je die ook gebruiken. 

Een goede manier om hier achter te komen is een online-virusscanner gebruiken. Computervirussen worden namelijk steeds beter om de anti-virus programma's die al op je computer staan om de tuin te leiden of gewoon uit te schakelen. Door er één van "buiten te halen" weet je dat deze hier geen last van heeft. Maar hoe weet je dan dat dit een veilige is? Door naar de website te gaan van je favoriete anti-virussoftware producent te gaan en te kijken of die er één heeft.  Hieronder een paar voorbeelden.

 Panda Security

BitDefender 

Eset Security

3. Programma's verwijderen die je niet gebruikt

In de loop der tijd installeer je misschien programma's waarvan je op den duur geen gebruik meer van maakt. Het is dan verstandig deze te verwijderen van je computer of laptop. Veel programma's laat namelijk al een deel van zichzelf opstarten zodat als je het nodig hebt het minder lang duurt voor het hele programma gestart is. Als veel programma's dat zelfde truckje toepassen wordt het druk bij het opstarten. Een soort software verkeersfile zou je kunnen zeggen. Ook het geheugen raakt hier vol van en als je het toch niet gebruikt.........

Je kan hiervoor een sneltoets gebruiken om "Apps en onderdelen" te starten. Dit is Wintoets + X. Bij het startmenu zie je dan bovenaan deze optie staan. Kli hierop en je kan keuzes maken over wat je weg wilt hebben. Een goede reden is: Als je twijfelt moet je het laten staan. Mocht je een laptop van de zaak hebben dan is het altijd raadzaam om dit aan je ICT afdeling over te laten. 

 

4. Programma's niet automatisch op laten starten

We hebben net de programma's die we niet meer nodig hebben verwijderd. Nu kunnen we nog de programma's die we wel (eens) nodig hebben nog aanpassen. Hierboven had ik het al over de programma's die (deels) automatisch opstarten. HIer kan je invloed op hebben door met het standaard windows programma MSCONFIG te werken. Bij het tabblad "opstarten" kan je nu programma's uitvinken die niet opgestart hoeven te worden

 

5. (Laten doen) maar de moeite waard: SSD schijf

Afhankelijk van hoe oud je computer is kan het zeer de moeite lonen om je harde schijf te vervangen. Ouder dan 4 jaar heeft het vaak geen zin meer en ben je beter uit om een nieuwe te kopen. Als je een jongere computer of laptop hebt dan kan je het zeker overwegen om je harde schijf te laten vervangen door een SSD schijf. Een SSD schijf is een nieuwe techniek om data op te slaan en lijkt veel, en is bijna hetzelfde als de SD geheugenkaartjes die in een digitale camera zitten. Er zijn geen bewegende delen en het het belangrijkste voordeel: ze zijn bloedsnel in vergelijking met de oudere schijven.

Afhankelijk van je computer kan je deze SSD schijf erbij plaatsen, of de bestaande ermee vervangen. Voor de snelheid is het vaak een enorme winst. 

 

Bovenstaande is omje te helpen een computer of laptop sneller te maken en op te schonen. Veel ervan kan je zelf en door elke maand even te poetsen houdt je je computer lekker snel en schoon. 

 

Verder lezen:

Goede software gratis? Hoe dan?

Digibeten bestaan niet

Tags: computer sneller, laptop sneller, computer opschonen, trage computer, trage laptop