digiweten logo

Klik-Hier-Klik-Daar-Cursus is Geld en tijd verspilling

In de begindagen van mijn IT carriere heb ik een aantal klik-hier-klik-daar cursussen gevolgd. Ik heb er, zoals bijna iedereen, weinig aan gehad. 

klik hier klik daar cursus weggegooid geldGoedbedoeld

Deze trainingen worden gegeven door goedbedoelende bedrijven, en met goed bedoelende en vaak kundige docenten. Werknemers worden of naar een bedrijf gestuurd dat deze trainingen geeft, of de trainers komen naar de organisatie toe. Lekkere lunch, even weg van het werk en vaak met collega's weer even ouderwets gezellig in de schoolbankjes zitten. 

En heb je er iets aan gehad?

Als je dan na drie weken vraagt wat deze medewerkers er aan hebben gehad en wat ze ervan meegenomen hebben is dat vaak teleurstellend weinig. Men heeft een paar functionaliteiten ontdekt, een paar knoppen die men nog niet kende. Die worden dan ook wel gebruikt. Soms. En om voor die paar knoppen gemiddeld duizend euro (€ 1.000,- ) per persoon voor neer te leggen is dan best een duur grapje. Vaak is de gedachte dan: "Maar de informatie over de knoppen staat ook op internet!" Als leidinggevende haal je je schouders op en probeer je blij te zijn dat die knoppen er in ieder geval bijgeleerd zijn. 

Kookrecepten uit je hoofd leren

Als ik een vergelijking mag maken is een klik-hier-klik-daar-cursus volgen net als kookrecepten uit je hoofd proberen te leren om die misschien dan ooit een keer nodig te hebben. Dat kan anders denk ik. Wij van digiweten. Als je observeert wat de digitale wijsneuzen doen is het niet de parate knoppenkennis die deze medewerkers digitaal vaardiger maken dan andere collega's. Het is inzicht, overzicht en vertrouwen in de digitale wereld die zij hebben. Niet voor niks de subtitel van mijn boek. 

Beter een kok zijn

recepten handleiding stap voor stapAls deze digitale wijsneusen werkzaamheden aan het doen zijn waarbij veel herhaling komt kijken gaan ze op zoek naar functionaliteit in soft- en/of hardware die dat voor hen kan overnemen. Als een computer ergens goed is dan is het wel in het domweg herhalen van handelingen tot in het oneindige als het moet. Het is het omgekeerde van de klik-hier-klik-daar cursus. Zelfs de grootste koks hebben een receptenboek waar ze veel in opzoeken.

Er is geen chef in de wereld die zijn recepten allemaal uit zijn hoofd doet. En dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor de mensen die voor hem werken en zijn recepten uit moeten voeren. Als een chefkok zo zou werken als wij doen met klik-hier-cursussen dan zou deze chef op zoek gaan naar ingrediënten en deze dan proberen te onthouden voor het geval hij ze eens nodig zou hebben. En ik geloof best dat dit voor een deel werkt en als je inspiratie op wil doen. Alleen als je al een aardig idee hebt van welk gerecht je gaat maken (vlees, vis of vegatarisch) zal dit geen handige werkwijze zijn. 

Terug naar de snelkookpan: kantoorautomatisering. 

Dus als een klik-hier-klik-daar-training niet veel helpt hoe moet het dan? Uit het onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat we het beste en fijnste van collega's leren. Dat iedereen goede digitale vaardigheden kan ontwikkelen. Onafhankelijk van leeftijd, geslacht of opleiding (al heeft die laatste wel een beetje invloed). Dus iedereen die zichzelf digibeet noemt heeft het aan het verkeerde eind. Door mijn ervaring met duizenden computergebruikers, met alle sorten niveau's digitale vaardigheden, ging mij iets opvallen. Er is weinig verschil tussen de zogenaamde digitale wijsneus en de digibeet. (En alle grijstinten die er tussen zitten)

 

Goed nieuws en slecht nieuws

Het heeft in veel gevallen te maken met interesse en plezier in het maken van digitale oplossingen. Het geeft veel mensen een goed gevoel om vervelend werk aan een apparaat over te laten. Niks leukers dan meer tijd vrij maken voor je klanten of leerlingen. Daar gaat het toch om? Dus de lol in kunnen zien van werken met computers is belangrijk. Mocht je nu bij de mensen horen die zeggen: "Ik vind computers helemaal niet leuk!" dan heb ik goed nieuws en slecht nieuws: Het slechte nieuws is: Pech!. Je kan niet anders meer. Je hebt geen keuze. Je kan het niet-leuk blijven vinden maar als je een baan hebt, of zelfs als je die niet hebt is het bijna onmogelijk om niets met computers te kunnen. Je zal goede digitale vaardigheden moeten ontwikkelen. Voor jezelf, je werk, je kinderen, je hobby. Je ontkomt er niet aan. Je moet. 

Er is ook goed nieuws. Wetenschappelijk bewijs is er dat ook jij ook gewoon je weg kan vinden in de digitale wereld en een digitale wijsneus kan worden. Dat ook jij je digitale competenties op een goed niveau te krijgen.  Er is  niet eens zo veel voor nodig. Je moet er wel tijd in willen steken en tijd voor willen maken. Maar je hoeft dus zeker niet zinloos knoppen uit je hoofd te gaan leren.  En het mooiste van dit alles? Als je eenmaal bezig bent met digiweten ga je het nog leuk vinden ook. Niks leukers toch dan een apparaat vervelend werk laten doen? Wie heeft er nog een wegenkaart? Of veeg je je het stof nog bij elkaar met alleen een bezem? Die hebben je leven op de weg en in het huishouden toch ook prettiger gemaakt? 

Het grote geheim? De DigiWeet heeft namelijk een paar inzichten die hem overzicht en vertrouwen geven. En dat kan jij ook leren. Ik beloof je dat als je deze inzichten leest je een stuk relaxter met de digitale wereld omgaat. Dat je in staat bent om die digitale middelen die jij wilt gebruiken beter gaat snappen. Dat je door de bomen het bos gaat zien en je computers naar je hand gaat zetten om jou te helpen bij je werk. 

 

Ik verklap je deze inzichten in dit artikel: De 5 inzichten van het digiweten

 

Ontvang de nieuwsbrief (1 á 2 keer per maand)
met tips over Digitale vaardigheden.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Bekijk de Mogelijkheden / neem contact op.

Schrijf je bericht hier...
Je bent niet ingelogd ( Registreren ? )
of reageer als bezoeker
Reactie laden... De reactie wordt vernieuw na 00:00.

Wees de eerste die reageert.

Wil je op de hoogte blijven?

Klik op de knoppen hieronder en blijf op de hoogte.