Laatst bijgewerkt: 09 december 2018

6 redenen om sneltoetsen te gebruiken

Sneltoetsen laten je 30% sneller werken en verhogen je productiviteit dus. Er zijn meer goede redenen om sneltoetsen te gebruiken.

Ik ben zelf een grote fan van sneltoetsen en beheers er ongeveer 100. Veel mensen denken daardoor dat ik erg computerkundig moet zijn. Maar dat heeft niks te maken met het beheersen van sneltoetsen. Het is een kwestie van aanleren en dat is veel makkelijker dan je denkt. De redenen die ik hier aangeef zijn ook door wetenschappelijke bewijs onderbouwd. Het positieve effect van sneltoetsen is enorm en erg ondergewaardeerd. Eerst de voordelen  van sneltoetsen op een rij:

  • Sneltoetsen geven meteen 30% snelheidswinst
  • Sneltoetsen veranderen praktisch nooit
  • Sneltoetsen zijn makkelijk en blijvend te leren 
  • Sneltoetsen zijn in veel programma's hetzelfde
  • Sneltoetsen leiden je minder af
  • Door sneltoetsen heb je minder last van pijn als RSI

Nu al overtuigd? schrijf je dan in voor de gratis curus Sneltoetsen

Sneltoetsen geven meteen 30% snelheidswinst

Het is wetenschappelijk vastgesteld dat een actie met een sneltoets minimaal 30% sneller is dan met een muis. Op een dag zit een werknemer gemiddeld 5 uur achter een computer. De werkzaamheden die hij per dag doet die met sneltoetsen 30% sneller zouden kunnen is ongeveer een half uur per dag. Dat is 9 minuten tijdswinst dit keer 240 werkdagen in een jaar: 36 uur! Een werkweek winst!
 
Sneltoetsen zijn makkelijk aan te leren. Het is net als typen, pianospelen of een telefoonnummer intoetsen. Na verloop van tijd denk je er niet meer bij na. Je doet het gewoon. Het is allemaal tijdswinst en die kan je goed gebruiken voor klanten of leerlingen. Als iemand naar je toe komt en tegen je zegt dat je met weinig moeite 30% sneller kan werken zou je die dan wegsturen of er even naar luisteren?

 

Sneltoetsen veranderen nooit en zijn in veel programma's hetzelfde

Er zijn veel sneltoetsen die in alle software hetzelfde zijn. De bekendste is misschien wel de sneltoets voor printen: CTRL + P. Elk programma werkt met dezelfde sneltoets. Dat betekent 1 keer leren en overal gebruiken. Ze veranderen ook niet. Hoeveel de kleuren en design van softwareprogramma's ook aangepast worden, sneltoetsen zullen altijd hetzelfde blijven. 

 

Sneltoetsen leiden minder af

Bekend is dat mini interupties erg storend zijn voor medewerkers. Deze interupties komen niet alleen van collega's die wat vragen of willen vertellen hoe hun weekend was. Ook storen we onszelf. Door snel even op de telefoon te kijken als die een geluid maakt. Facebook checken of allerlei andere onzin. Nu blijkt ook dat als je een bepaalde handeling aan het doen bent (laten we zeggen een brief typen) dat je ook gestoord wordt als je een andersoortige handelingen moet doen. Bijvoorbeeld een muis pakken om tekst te selecteren en deze vet te maken. Als we met onze handen bij het toetsenbord zouden blijven zou dit effect niet optreden. Als we dus met sneltoetsen dit zelfde doen blijven we beter geconcentreerd op het schrijven van de brief. 

 

Het helpt RSI voorkomen

RSI is een van de meest voorkomende klachten op kantoor. Eén van de oorzaken is het vele werken met de muis. Waarom is het werken met de muis zo ongezond ten opzichte van het toetsenbord? Omdat de bewegingen die je maakt met een muis minimaal van elkaar verschillen. Ook houdt je je hand in een krampachtige houding. Je vingers, pols en andere gewrichten komen hiermee onder spanning te staan. Je ontwikkelt zo pijn in gewrichten, nek en schouders. Door sneltoetsen te gebruiken zijn je bewegingen veel afwisselender. Op die manier heb je veel minder kans op RSI.  Het wordt ook aangeraden bij RSI-klachten om de muis minder te gaan gebruiken en meer met sneltoetsen te doen.

 

 Met bovenstaande redenen vind ik dat de sneltoetsen een ondergewaardeerde mogelijheid zijn van de computer. Ik hoop dan ook dat meer mensen hiermee aan de slag gaan. Als ik jou overtuigd heb wil je me dan helpen om andere ook te overtuigen en dit artikel te delen op Facebook bijvoorbeeld? Dankjewel alvast. 

 

Tags: sneltoetsen, waarom, leren, makkelijk, onthouden