Laatst bijgewerkt: 09 december 2018

Sneltoetsen makkelijk onthouden

Sneltoetsen worden onderdeel van je spiergeheugen. In een korte tijd zitten ze in je "systeem" en kan je nieuwe leren.

veterstrikken hoe moest dat ook al weer

Samenvatting voordelen sneltoetsen

Je hebt vast al gelezen wat de voordelen zijn van sneltoeten. Even een korte samenvatting: Sneltoetsen zijn 30% sneller dan de muis, vaak dezelfde sneltoetsen in veel verschillende programma's, en ze veranderen nooit en worden nog steeds in de software opgenomen en dat zal ook altijd zo blijven. 

Spiergeheugen

Nadat je het veterstrikken onder de knie had ooit nog aan gedacht hoe je dat nu deed? Heb je een rijbewijs? Kan je je nog herinneren dat bij de eerste lessen je dacht, dit ga ik nooit leren. En sturen, én schakelen, én die pedalen, én de richtingaanwijzer en ooh ja ook nog opletten op het verkeer om je heen. Dat kan geen mens leren toch? Nu doe je het zonder er bij na te denken. Vaak als je dat juist wel gaat doen gaat het fout. Het autorijden zit in je systeem en is daar om te blijven. En met sneltoetsen is het vele malen makkelijker om te leren. 

De laatste jaren is er met allerlei hersenscans aangetoond dat we een oneindige ruimte hebben om kennis in op te slaan. Dus de hoeveelheid van wat sneltoetsen mag geen enkel probleem zijn. En als je je dan ook nog realiseerd dat ze na een paar keer gebruiken in je spiergeheugen worden opgenomen en echt deel worden van je handelen, is er niks meer om je tegen te houden om er mee aan de slag te gaan. 

lijstje met sneltoetsenElke maand een Lijstje met 5 sneltoetsen

Door je eigen lijstjes te maken, of die van deze website (zie downloadpagina) te gebruiken kan je je de basis sneltoetsen snel aanleren. Door dit soort lijstjes bijdehand te hebben wordt het heel makkelijk. Ik hing mijn lijstjes aan de rand van mijn monitor. Een goede reminder, en in een oogopslag wist ik weer welke sneltoets ik moest hebben.

Ik denk dat ik nu een stuk of honderd sneltoetsen in mijn vingers heb. Soms gebeurt het dat mensen mij bezig zien en dan vragen welke sneltoets het is. Zonder te overdrijven moet ik dan echt naar mijn eigen vingers kijken hoe die vingers dat doen. Alsof die rare worstjes niet van mij zijn. Misschien dat het ook bekend klinkt als je je kinderen uit moet leggen hoe veterstrikken gaat. Zet op elk lijstje niet meer dan 5 sneltoetsen en geef jezelf een maand de tijd om ze je aan te leren. Maar doe dat wel! 

Jezelf makkelijk trainen

Nadat je je het jezelf zo makkelijk mogelijk hebt gemaakt met de lijstjes is het wel zaak jezelf te trainen. Je zal jezelf regelmatig moeten corrigeren als je besloten had om die handeling met sneltoetsen te gaan doen. Zo is dat met alles dat je jezelf aan wilt leren. Nu is het steeds maar één handeling die je aanpast en anders gaat doen. Dus dat moet je snel in de ...ja komt ie...vingers hebben. Als je het op een gegeven moment automatisch aan het doen bent dan kan je een ander lijstje maken en ophangen. Als je er elke maand 5 bijleert ken je na een jaar 60 sneltoetsen.

Als je er eenmaal mee begint dan zal je het leuk vinden om ze te verzamelen en met je collega's uit te wisselen. In veel software is het bijvoorbeeld ook mogelijk om sneltoetsen zelf aan te maken of te wijzigen. Het is een van de mooiste, snelste en makkelijkste manieren om efficiënter te gaan werken. Je bent wat dat betreft echt aan het automatiseren. 

robot sneltoetsenVoorbeeld uit mijn eigen praktijk

Voor deze website heb ik afbeedlingen nodig en die download ik van een betaalde afbeeldingen website. Alleen die komen binnen in erg groot formaat. Dat moet veel kleiner en van kan prima minder scherp waardoor de afbeeldingen kleiner worden en de website van digiweten sneller wordt. Dit deed ik lang "met de hand". een afbeelding koste me zeker een minuut per stuk. Ik kwam er achter dat je dit kan automatiseren in Photoshop. Nu zitten alle handelingen die horen bij het website klaar maken van de afbeeldingen onder één sneltoets. Ik ben nu klaar in één seconde. De computer doet er iets langer over alleen kan ik in de tussentijd met andere dingen verder. 

Zo zie je dat werken met sneltoetsen je werk uit handen kan nemen. Ik hoop dan ook dat je er mee aan de slag gaat. Hoor ik van je hoe dat gaat? Lijkt me erg leuk. Succes, gaat zeker lukken.