digiweten logo

Digitale vaardigheden

Ik krijg er een kick van als ik anderen kan laten zien dat computers en automatisering niet zo moeilijk is als het lijkt. Als ik dat kan overbrengen dan is mijn doel bereikt. Veel mensen denken ten onrechte dat zij het niet kunnen begrijpen en je daar heel slim voor moet zijn. Ik wordt graag als slim gezien maar ik kan met mijn 3 jaar MAVO toch uit ervaring zeggen dat de digitale wereld voor iedereen te begrijpen valt. Met DigiWeten wil ik mensen de inzichten en gereedschappen geven die daarvoor nodig zijn. 


 

De middeleeuwse helpdesk

Dat (computer)gebruikers en de mensen die hun willen helpen elkaar niet altijd helemaal (willen) begrijpen zal voor iedereen duidelijk zijn. In deze grappige video is dit duidelijk te zien. DigiWeten laat zien dat het niks met intelligentie te maken heeft. Het is onzekerheid en soms ronduit angst voor de digitale wereld.

Lees meer

Digibeten bestaan niet

Digibeten zijn er in overvloed en veel mensen denken er één te zijn. Nu is het beter jezelf te onderschatten dan te overschatten als het gaat om computers. Veel mensen doen zichzelf echter onnodig te kort. Lees in dit artikel hoe dat zit. 

Lees meer

Driekwart van de mensen doet alsof zij tech-kennis hebben

In een nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen net doen of ze bepaalde computer gerelateerde zaken snappen. SamSung heeft dat onderzocht in 18 landen, waaronder Nederland en 10.000 mensen ondervraagd. De meest onbegrepen termen zijn "de Cloud", "Streamen", "Het Internet der dingen", "glasvezel" en "emoji's". Het gaat om 3 op de vier mensen die dit niet snapt. 

Lees meer

De 5 inzichten van het digiweten

Om een beetje ontspannen om te kunnen gaan met alles wat de digitale wereld te bieden heeft is niet veel nodig. Deze 5 inzichten helpen je hierbij en zullen je meer inzicht en overzicht verschaffen. 

Lees meer

De Digiwetten zijn je houvast in de digitale wereld

Meer tijd en aandacht voor klant of leerling. Wie wil dat niet? De kwaliteit van het werk zou er op voorruitgaan samen met de resultaten van je organisatie. Om in de hectiek van de werkdag te weten wanneer je extra aandacht moet hebben voor hoe je bezig bent om zodoende tijdverspilling te voorkomen heb ik een aantal handvaten bedacht. Deze heten de DigiWetten.

Lees meer

Wetenschappelijke onderbouwing DigiWeten

Ik maak graag gebruik van wetenschappelijk onderzoek voor de onderbouwing van DigiWeten. In artikelen en in mijn boek gebruik ik deze naast de meer dan 20 jaar ervaring die ik heb met duizenden computergebruikers. Op deze pagina verwijs ik naar de diverse onderzoeken die ik gebruik ter onderbouwing van mijn beweringen. 

Lees meer

Efficiënter werken? Wat dacht je van 20 miljard euro per jaar!

Efficienter werken is snel en makkelijk haalbaar. 56% van de werknemers is praktisch digibeet. Zij zijn onvoldoende bekend met digitale mogelijkheden die reeds binnen de organisatie beschikbaar zijn. Dat is is een enorme verspilling van 20 miljard euro per jaar in Nederland alleen. Gelukkig zijn er makkelijker oplossingen. 

Lees meer

Is een digibeet dom?

Het valt mij op hoeveel mensen zichzelf als digibeet bestempelen. Als je als zogenaamde professionele automatiseerder langs gaat bij computergebruikers dan is het soms bij binnenkomst al: “Ik ben zo blij dat je langskomt, ik ben zo’n digibeet!”

Lees meer