digiweten logo

Diensten

Digiweten boek

Boek Digiweten Front cover 

Digiweten back cover web small

fokke sukke 120125

Klik op de afbeeldingen voor grote weergave

Na het lezen van het boek DigiWeten! zal je de stap naar digiweet maken. Je gaat dan met vertrouwen en inzicht de digitale wereld voor jezelf inzetten.

Het verschil tussen een DigiBeet en een DigiWeet is namelijk niet knoppenkennis. Het is een grondhouding ten opzichte van computers. Met DigiWeten krijg je deze grondhouding. Het maakt het werken met digitale middelen makkelijker en prettiger.

Door de lezer inzicht, overzicht en vertrouwen te geven is er een veel duurzamer resultaat dan met een “knoppencursus”. De meeste knoppen zijn na een week alweer vergeten.

Inzicht is blijvend!

 

Gebruik het boek DigiWeten! als start van een blijvend verbeteringsproces van digitale vaardigheden. Verbeter jezelf, je plaats op de arbeidsmarkt en zet de digitale wereld in, om je leven te vergemakkelijken. Zelfstandig of samen met je collega’s de saaie klussen aan de computer overlaten. 

 

"Door het Digiweten boek heb ik een nieuwe kijk op de computerwereld gekregen. Met deze inzichten ben ik op een andere manier met mijn PC aan de gang gegaan en vind ik de juiste knoppen in de verschillende programma's veel makkelijker." 
Laura van de Spijker - Gepensioneerd

 

“DigiWeten bespaart tijd en is dus goed voor de organisatie. Het boek is nergens belerend en dat is een verademing...”
Lisson Dekkers - Roostermaker Onderwijsgroep Tilburg

 

 • Luchtig geschreven in heldere taal
 • Geen technisch jargon
 • Cartoons van Fokke & Sukke
 • De digiweet methode helder uitgelegd
 • Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
 • Lijst met handige gratis software
 • Lijst met de beste sneltoetsen
 • Samenvatting wetenschappelijk onderzoek

Verschijningsjaar 2017
Aantal Pagina's: 192
ISBN: 9789082662900 (Papier)
ISBN: 9789082662917 (e-book)
Prijs: € 19,95

 

boek en sneltoetskaartjes shop

Alleen in onze webshop

Boek +  sneltoetskaarten
+ geen verzendkosten
NIET GOED? GELD TERUG!

 bol managementboek bruna Ook bij elke
betere boekwinkel
 

De Mogelijkheden van Digiweten

Workshop Iedereen een DigiWeetworkshop digiweten

Resultaat

Met deze on the job training leer je samen met je collega’s inzicht, overzicht en vertrouwen te hebben in de digitale wereld. Je leert hoe je elkaar het beste helpt bij het ontwikkelen van jullie digitale vaardigheden. Jullie leren op zoek te gaan naar (bestaande) digitale mogelijkheden en deze optimaal in te zetten voor de werkprocessen.

Je zult zien dat jullie samen al een hoop (digitale) kennis hebben. Dit wordt vanaf nu een regelmatig en normaal bespreekbaar onderwerp. Werkprocessen kunnen beter digitaal gestroomlijnd worden. Kwaliteit en de continuïteit van het werk wordt verbeterd en er komt zo meer aandacht voor klanten en/of leerlingen. Je krijgt dus meer gedaan in minder tijd.

Deelnemers leren:

 • Bewust en zonder angst aan de slag met digitale oplossingen
 • Meer vertrouwen in het eigen logische denkvermogen
 • Opgedane kennis vastleggen en delen met collega’s (binnen en buiten de afdeling)
 • Bespreekbaar maken hoe digitale werkprocessen duurzaam verbeterd kunnen worden
 • Efficiënter gebruik maken van (bestaande) digitale middelen
 • Regelmatig digitale processen evalueren

 

 • Waarom je met digitale oplossingen en verbeteringen bezig moet zijn en blijven
 • Wanneer er er iets verbeterd zou kunnen worden
 • Wat een goede digitale oplossing kan zijn
 • Hoe je dat aanpakt
 • Wie je hier bij nodig hebt

Midden in de praktijk

Er wordt gewerkt met voorbeelden uit de eigen praktijk van de deelnemers. Door gebruik te maken van de bestaande en aanwezige digitale middelen wordt duidelijk dat er nog een wereld aan mogelijkheden is die werkzaamheden efficiënter kunnen maken. Er hoeft dus geen nieuwe software of hardware aangeschaft te worden.

 

Digicoach Begeleiding

digicoachDigicoaches kunnen het verschil maken en de organisatie naar een hoger digitaal plan tillen. Zij worden geholpen door hen de juiste gereedschappen te geven en hen te begeleiden bij het oppakken van deze uitdagende rol. De digicoaches leren omgaan met weerstand en kritiek. Zij worden ondersteund en begeleid bij het omgaan van weerstand dat bij elk veranderingsproces een obstakel vormt.

Een groot probleem bij Digicoaches is dat zij vaak te veel helpen en de collega’s dus niks nieuws leren. Door het bijbrengen van de juiste manier van helpen (niet te veel, niet te weinig) wordt zo ook de uitval van de digicoach voorkomen en de collega’s gemotiveerd meer zelf te doen.

Deelnemers leren

 • Bespreekbaar maken van digitale vaardigheden
 • Omgaan met weerstand en kritiek
 • Je kartrekkersrol goed en stevig neerzetten
 • De inzichten en gereedschappen overbrengen
 • Betere rolverdeling tussen de digicoach en collega’s
 • (bestaande) digitale middelen effectief inzetten
 • Inzichtelijk maken wat de verbeteringen opleveren
 • Digitaal verbeteren blijvend onder de aandacht brengen

 

Presentatie Iedereen een DigiWeet!

Met een luchtige presentatie wordt de Digibeten interventie voor een groter publiek op de kaart gezet. In combinatie met Workshops en/of digicoach begeleiding wordt de boodschap van de interventie ook in de praktijk van elke dag verankerd.

Neem nu vrijblijvend contact met mij op 

Leer tijd winnen met digiweten

Meer werk verzetten door computers voor jou te laten werken.

Als je iemand vraagt hoe het gaat is het altijd antwoord bijna altijd: Druk. Veel mensen dromen ervan om meer tijd te hebben. Dit is onder handbereik en ik ga je uitleggen hoe je dit kan realiseren. 

Vreemd genoeg zijn we vaak erg druk met werk dat we ook aan een computer over kunnen laten. Door de drukte gunnen we onszelf de tijd niet om eens rustig te bekijken of je werkzaamheden efficiënter kunnen met behulp van de computer. Je zou hierdoor meer tijd hebben en het zou de kwaliteit van het mensenwerk verbeteren.

no thanks we are to busy klein

De bovenstaande afbeelding maakt dit duidelijker dan ik in woorden kan beschrijven. Het is echter de dagelijkse realiteit. We blijven liever met meerdere mensen een kar met vierkante wielen duwen onder het mom dat we zo druk zijn.

Tijd investeren

Vaak investeren we de tijd niet om een (vaak al aanwezige) digitale oplossing te vinden en deze toe te passen die ons veel meer tijd oplevert. Waarom we dat niet doen heeft een aantal oorzaken:

 1. De waan van de dag
  In veel organisaties wordt naar de beste manier gezocht om iets te doen. Bij het bouwen van Huizen, Auto’s of het opereren van mensen is altijd oog voor meer efficiency. Bij werk op kantoor doen we dit veel minder. “Te druk voor” is de hoofdreden. Ik zou dit liever een smoes willen noemen. Als je een lekke band hebt, heb je het ook niet “te druk” en rijd je door.

 2. Niet weten hoe
  Digitale vaardigheden zijn bij 56% van de werknemers op het niveau van een praktisch digibeet. De overige werknemers zijn iets beter met computers en een klein gedeelte is op het niveau dat gewenst zou moeten zijn.

  De mensen die computers wel begrijpen en meestal voorop lopen bij innovatie zijn niet intelligenter of “anders” dan hun collega’s. Waar ligt het dan wel aan? DigiWeten geeft het antwoord.

 3. De misvatting dat knoppenkennis ons digitaal vaardiger maakt
  In veel organisaties wordt de knoppen cursus gezien als de manier om mensen digitaal vaardiger te maken. “Als we ze maar meer knoppen leren dan komt het inzicht vanzelf wel.” Na 3 weken zijn de deelnemers aan deze cursussen 90% vergeten. De effectiviteit van deze trainingen is minimaal.

Wat doet DigiWeten anders?

Na 20 jaar ervaring met duizenden computergebruikers ben ik eigenwijs geworden. Gesterkt door wetenschappelijk onderzoek en het in de praktijk brengen van het DigiWeten denk ik de sleutel te hebben om werknemers en organisaties digitaal vaardiger te maken.  

Digibeten zijn niet dom!

Ik heb mijzelf lang digibeet gevoeld. Anderen waren altijd slimmer dan ik. Dat is best lastig omdat ik computers erg interessant vind en ik ze absoluut wilde leren begrijpen om er mijn vak van wilde maken. Nu heb ik heb mijn fascinatie voor computers om mij te motiveren. Maar hoe zit het met de mensen die deze motivatie niet hebben en toch dagelijks met computers moeten werken? DigiWeten helpt hierbij.

De mensen die zichzelf digibeet noemen en/of door anderen zo genoemd worden, zijn niet dom. De mensen die wel goed begrijpen hoe zij computers voor zich kunnen laten werken zijn ook niet buitengewoon slimmer. De belangrijkste factor waarom iemand een digibeet is en blijft, blijkt onzekerheid en soms ronduit angst voor computers. Ook ten ontrechte het weinig vertrouwen hebben in het eigen logische denkvermogen. Als je namelijk niet geloofd dat je iets kan waarom zou je het dan proberen?

Deze onderliggende emotie blokkeert bij mensen de wil om de digitale mogelijkheden ten volle te benutten. Zij missen de geweldige ondersteuning die de digitale wereld hen zou kunnen geven bij het werk.  

Wat is DigiWeten?

DigiWeten zijn inzichten en gereedschappen die ik in de loop der tijd ontwikkeld heb om mensen te helpen om de stap te kunnen maken van Digibeet naar DigiWeet. DigiWeten is gebaseerd op mijn eigen ontwikkeling in de afgelopen 20 jaar in de wereld van automatisering en computers. Het bestaat uit inzichten en gereedschappen die ik zelf had willen hebben toen ik begon met computers. Het had mij zeker veel tijd, moeite en frustratie gescheeld.

 

 Een voorbeeld van een dergelijk inzicht die veel mensen al geholpen heeft.
Digiweten Inzicht #1

Je hoeft niet alles te weten!

“De digitaal vaardigen onder ons weten hoe zij hun weg vinden en weten wanneer ze op zoek moeten gaan. Al doende doen zij wel steeds meer kennis op en veel blijft er op den duur wel het een en ander van hangen. Hoe meer je dat doet, hoe meer je weet. Knoppenkennis op zichzelf is zinloos. Je moet weten wat je wanneer, waar en hoe moet opzoeken.   

In veel gevallen gaat er wel een belletje af in je hoofd als je werk zit te doen waarvan je denkt: "Dit moet toch makkelijker kunnen?" of "Hier heeft vast iemand al iets voor bedacht!". En meestal is dat waar. Nu nog even zoeken en meestal vind je het op internet al vrij snel.” Dit wordt echter veel te vaak genegeerd en er geen actie op ondernomen. 

 Betere digitale vaardigheden voor jezelf of voor een ander

 Als je jouw Digitale vaardigheden wilt verbeteren of die van een ander, dan heb je vast behoefte aan meer informatie. Want als het dus geen knoppenkennis is, wat is het geheim van de digiweet dan wel? In een speciale gratis e-mail leg ik dit verder uit. Op deze site staan namelijk een aantal artikelen die ik extra onder je aandacht wil brengen. In de speciale e-mail leg ik uit welke dat zijn en waarom je die zou moeten lezen.

Ik stuur daarna nog één keer een e-mail en daarna niks meer. Als je de Algemene DigiWeten! nieuwsbrief (1 á 2 keer per maand) wilt ontvangen kan je je daar apart voor opgeven op de site. Ik wil je graag informeren maar ik wil je niet lastig vallen met ongewenste e-mail. 

Ontvang de Speciale Digiweten e-mail met meer informatie.

Onze Mogelijkheden  voor jou en/of je organisatie.

Mocht je daar ook enthousiast van worden kan je altijd nog besluiten om mijn Koop het boek aan te schaffen, de mogelijkheden voor bedrijven en organisaties te bekijken en Contact met mij op te nemen.