digiweten logo

Vrouwen in de computer industrie

De laatste jaren is er meer aandacht voor het gebrek aan vrouwen in de IT. In allerlei organisaties worden vrouwen steeds meer gemist. De meerwaarde wordt nu gezien als een team uit een betere mix bestaat van vrouwen en mannelijke teamleden. 

Vrouwen in de techniek

Deze meerwaarde bestaat vaak uit de betere communicatieve eigenschappen die vrouwen heb-ben. Ook het zijn vrouwen minder door het ego gedreven. Dit is o.a. in het sturen van projecten een voordeel: Het komt het resultaat ten goede. Veel vrouwen hebben ten onrechte meegekregen dat zij niet capabel zouden zijn om met computers of techniek te werken op professioneel niveau. 

ada lovelace eerste programmeurAda Lovelace

In 1842 wordt Ada Lovelace (1815-1852) analiste van Charles Babbage’s analytische machine. Zij heeft de machine gedocumenteerd en de manier van programmeren beschreven. Door dit werk wordt zij gezien als de eerste programmeur ter wereld. Zij zag ook als één van de weinige dat de computer voor meer doeleinden te gebruiken zou zijn dan berekeningen. Ook Babbage zelf, haar werkgever zag alleen de rekenkundige mogelijkheden. 

  

 

Hedy Lamarr

Hedy lamarr 1940 opt

Hedy Lamarr (1914-2000) was een Oostenrijks-Amerikaans actrice en uitvinder. Ze speelde in films vanaf haar zeventiende. De film Extase veroorzaakte een rel omdat ze daar naakt in te zien was. Ze vluchtte in de oorlog naar Engeland en vervolgens naar Amerika. Door haar ex-man was ze geïnteresseerd geraakt in techniek. Ze bedacht een methode waarmee radiocommunicatie ongevoelig werd gemaakt voor storing van buitenaf. In 1942 kreeg ze er patent op. De elektronica was op dat moment nog niet zo geavanceerd. Ook de Amerikaanse Marine stond niet open voor uitvindingen van buitenaf. In 1962 werd een gemoderniseerde versie van het ontwerp geïmplementeerd. Sindsdien is de techniek van Lamarr toegepast in vrijwel alle digitale communicatietechniek zoals GPS, UMTS, Bluetooth en Wifi. 

 

Culturele vooroordelen

De genoemde voorbeelden waren in die tijd uitzonderingen. Culturele vooroordelen maken vaak al snel een einde aan elke vorm van interesse in techniek door meisjes. Er wordt dan vanuit gegaan dat zij dat niet zouden kunnen. Het blijkt dat meisjes al op zeer jonge leeftijd het idee krijgen dat zij niks met techniek hebben of er hun werk van zouden kunnen maken. Gelukkig is dat aan het veranderen. RTL Nieuws: Meisjes doen vaker techniek op school. Opvallend is dat vooral in Nederland de meisjes (nog) zo slecht vertegenwoordigd zijn in de techniek. In veel andere landen is de balans tussen jongens en meisjes veel evenwichtiger. 

Ook de geschiedenis laat zien dat dit anders is. In de voormalige Sovjet unie bestond het vooroordeel niet. Sommige technische beroepen die fysiek meer vragen zoals machinebankwerker waren wel meer voor mannen. Alle andere technische beroepen werden en worden door vrouwen net zo goed en evenveel gedaan. 

Meer vrouwen in de informatica? Lees deze wikipedia pagina 

 

Wetenschap

Zelfs de wetenschap is nu zo ver dat we kunnen zien dat beta en alfa hersenen niet echt bestaan.  Je wordt dus niet geboren met een Alfa of Beta brein. Er is wel zekere aanleg voor het één en het ander. Ook hebben jongens een beter ruimtelijk inzicht en meisjes een beter gevoel voor taal. Dit is iets dat later in het leven wel rechtgetrokken wordt als de vooroordelen daar geen stokje voor steken. Er zijn inmiddels genoeg aanwijzingen dat iedereen Beta vaardigheden kan ontwikkelen als abstraheren, informatie verwerken, generaliseren en logisch redeneren.   

 

ruzanna hakobyanAmbassadeur

Ruzanna Hakobyan is  ambassadeur voor VHTO.  Een expertisebureau dat zich in zet voor meer meisjes en vrouwen in de IT, bèta en techniek. Zelf is zij als Technisch Projectmanager en SCRUM master werkzaam. Zij bevestigd dat er nog veel vooroordelen zijn ten opzichte van vrouwen en techniek.  “En niet alleen bij ouders en docenten. Ook veel meisjes hebben al vroeg in het leven ten onrechte het idee gevormd dat zij niet slim genoeg zijn voor technische of béta opleidingen en beroepen”.

Ruzanna zet zich in om dit te veranderen. Zij is een voorbeeld van iemand die zonder deze  vooroordelen is opgegroeid in Armenië waar destijds de Sovjet Unie de dienst uitmaakte. Er was (en is) geen onderscheid tussen vrouw en man als het ging om technische beroepen. Haar moeder was biochemicus. Hoewel de kennis en kunde er is, is het op de voorgrond treden en duidelijk maken welke kwaliteiten je hebt, iets dat mannen vaak beter doen.  De eigenschappen als bescheidenheid en zichzelf wegcijferen die vrouwen nu eenmaal sterker hebben werken tegen hen.

 

Nog veel te winnen

“Hier is nog veel te winnen. Veel vrouwen, en ikzelf ook, doen dit nog te weinig.” Zegt Ruzanna. “We moeten ons meer durven laten zien. Geloven in onze eigen capaciteiten. Als we dat zelf al niet doen, wat zal een ander dan moeten denken?”  Zij ziet wel verbetering. Er zijn steeds meer organisaties die de meerwaarde zien van vrouwen in het team. “Uit allerlei onderzoeken blijkt ook dat een mix van vrouwen en mannen het resultaat ten goe-de komt. En daar gaat het de organisatie toch om?” Het is dus niet meer een kwestie van moeten en eerlijkheid. Er zijn keiharde bewijzen dat meer vrouwen in de techniek zeker zijn nut heeft. “We zijn er nog niet, maar we zijn wel op de goede weg.” Zegt Ruzanna. “De geschiedenis, de wetenschap en steeds meer organisaties laten zien dat vrouwen en techniek prima samen gaan. We blijven hier aandacht aan geven tot het niet meer nodig is.” We zullen dus nog wel meer gaan horen van Ruzanna en haar mede-ambassadeurs van het  VHTO.

Schrijf je bericht hier...
Je bent niet ingelogd ( Registreren ? )
of reageer als bezoeker
Reactie laden... De reactie wordt vernieuw na 00:00.

Wees de eerste die reageert.

Wil je op de hoogte blijven?

Klik op de knoppen hieronder en blijf op de hoogte.