Woordinflatie
“Heel erg bedankt!” Voor de glimlach van de computergebruiker daar doe ik het voor. Hoewel ik blij ben met een bedankje maak ik mij zorgen over de superlatieven die er inmiddels standaard bijzitten.
Gewoon “bedankt” of “dankjewel” is ook genoeg denk ik dan. Ik hoor mijzelf ook vaak “heel erg bedankt!” zeggen. Het is besmettelijk en ik neem het ook over. Want een gewoon bedankje is dan te weinig. Heel erg bedankt is al voor het helpen bij een computerprobleem. Dus het dankniveau moet wel in verhouding zijn met waar er voor bedankt wordt.
Alleen begin ik mij zorgen te maken wat ik moet zeggen als iemand mijn leven red. Wat blijft er dan nog over? “Heel erg mega super bedankt” is misschien een optie. Als iemand daadwerkelijk een leven gered heeft en gevraagd wordt naar zijn actie, is meestal het antwoord dat hij of zij het volstrekt normaal vind om te doen. Door het dankniveau steeds verder op te schroeven komen we in de problemen.
Ik stel voor dat we weer terug gaan naar een bijpassend niveau van danken. Dus als iemand je leven niet gered heeft is het gewoon dankjewel. Als je iemand wilt bedanken die je toch echt uit de spreekwoordelijke brand heeft geholpen zou het nog: “Dankjewel. Je hebt me heel goed geholpen.” kunnen zijn.
Daar ligt dan wel de grens. Als het een echte brand is waar je uit gered bent dan is weer “heel erg super bedankt” op zijn plaats. Door dankniveau aan te passen aan de handeling waarvoor bedankt wordt, krijgt degene die bedankt wordt het gevoel dat er meer recht gedaan wordt aan datgene dat hij of zij gedaan heeft.
Te veel dank voelt toch ook niet lekker. Jij zegt dan wel “niks te danken” omdat je het ook weer te veel eer vindt voor wat je gedaan hebt. De ander dringt dan aan om je nog eens te bedanken. Dat wil je niet en geeft de dank weer terug en zo lopen de gemoederen op. Voor je het weet heb je ruzie. Dan moet het weer goedgemaakt worden en begint het weer opnieuw.
“Het spijt me.” “Nee het spijt mij meer.”
Je bent niet ingelogd ( Registreren ? )
of reageer als bezoeker
Wees de eerste die reageert.