digiweten logo
  • Start
  • Kennis
  • Sneltoetsen
  • 5 meest gebruikte sneltoetsen die je moet kennen en waarom

5 meest gebruikte sneltoetsen die je moet kennen en waarom

Sneltoetsen worden door te weinig mensen gebruikt terwijl ze zoveel te bieden hebben. Ze zijn 30% sneller dan de muis, leiden je minder af en zijn supersnel in de vingers te krijgen. Letterlijk. Net als veter strikken. Ik leg je uit welke sneltoetsen je zou moeten kennen, waarom je deze zou moeten gebruiken en hoe je ze snel kan leren. Natuurlijk ook een handig lijstje waar ze allemaal op staan.

Bonus tip: Wist je dat je meer dan alleen tekst kan kopiëren, knippen en plakken? Ook plaatjes kan je op deze manier kopiëren, knippen en plakken. Ook bestanden in de verkenner kan je met de sneltoetsen verplaatsen.

6 redenen om sneltoetsen te gebruiken

  1. 30% snelheidswinst
  2. Snel en makkelijk te leren om nooit meer te vergeten
  3. Voorkomen pijn zoals RSI
  4. Veranderen nooit
  5. In veel programma’s dezelfde sneltoetsen
  6. Leiden je minder af

Wetenschappelijk: 30% Sneller dan met een muis

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die met sneltoetsen werken 30% sneller werken dan met de muis. De muis moet je namelijk eerst pakken en richten. Als je je handen al aan het toetsenbord hebt, is met de toetsen werken in veel gevallen sneller dan met de muis.

Snel en makkelijk te leren

Sneltoetsen zijn heel makkelijk te leren. Ze worden namelijk onderdeel van je spiergeheugen. Als je een sneltoets die je wilt leren op een geeltje schrijft en aan de rand van je monitor hangt dan zit heb je hem zo in de vingers. Je denkt er al heel snel niet meer over na. Net zoals fietsen na een korte leerperiode vanzelf gaat. Zo gaat het ook met sneltoetsen.

Soms zien mensen mij wel eens werken met sneltoetsen en willen dan weten welke ik gebruikt voor een bepaalde handeling. Ik moet dan echt naar mijn eigen handen kijken om te zien hoe ik dat ook alweer doe. In de loop der jaren heb ik er tientallen geleerd.

Als ik met nieuwe software ga werken kijk ik welke handeling ik vaak moet doen en dan leer ik er een aantal. Omdat je ze zo makkelijk leert en al snel er niet meer over na hoeft te denken worden het er steeds meer. Niet alleen bij nieuwe software ook als ik vaak een bepaalde handeling steeds weer moet doen kijk ik of er een sneltoets voor is. Zie bij Praktijkvoorbeelden wat ik doe om Word Stijlen toe te passen met sneltoetsen

In veel softwarepakketten hetzelfde

Het fijne van sneltoetsen is dat er stilzwijgende afspraken over gemaakt zijn tussen de softwaremakers. In heel veel software hebben dezelfde sneltoetsen, dezelfde werking. Dus één keer leren en vaak gebruiken.

Sneltoetsen veranderen nooit

Voorbeeld: CTRL + P dat in 99% van alle software de sneltoets is voor Printen. Dat is het al sinds 1987. Zo snel je een sneltoets onder de knie hebt kan je dezelfde sneltoets in heel veel programma’s gebruiken. Zeker de sneltoetsen die ik je hieronder geef in een makkelijk overzicht.

Helpt bij je Focus

Sneltoetsen zullen je niet afleiden. Ook dit blijkt wetenschappelijk onderzoek dat mini-afleidingsmomenten slecht zijn voor je concentratie. Dit kan een collega op de gang zijn die moet lachen of een telefoon die over gaat op een bureau verderop. Als je net lekker zit te schrijven en je wilt een deel van de tekst vet maken dan blijf je veel beter geconcentreerd als je daar de muis niet voor hoeft te pakken.

Geen RSI en andere lichamelijke klachten

Last but not least: Je gezondheid gaat er mee op vooruit. Van een muisarmpje (RSI) en een pijnlijke pols zal je geen last meer hebben. Je handen maken op een toetsenbord een veel natuurlijkere beweging. Bovendien is een toetsenbord breder en krijg je zo meer afwisseling in de beweging die je met je handen maakt. Het is ook een advies dat fysiotherapeuten geven aan mensen die last hebben van RSI-verschijnselen.

De 5 meest gebruikte sneltoetsen

Elke sneltoets hieronder gebruik ik zelf de hele dag door misschien wel honderd keer per sneltoets. Als je ze eenmaal kent doe jij ook niet anders meer. Belooft. Dit zijn 5 sneltoetsen en laten ze nu allen 3 seconden tijd per keer besparen.

Door nu te beginnen met sneltoetsen en elke week of maand er één te leren door een keuze te maken uit de lijst met sneltoetsen hieronder, heb je over een aantal weken of maanden een mooie verzameling letterlijk in je vingers.

Bonustip: Hang het lijstje met de sneltoetsen aan de rand van je monitor en dwing jezelf ze te gebruiken. Na 5 tot 10 keer zijn ze onderdeel van je systeem geworden. Dan hoef je er nooit meer over na te denken en gebruik je ze automatisch.  

Makkelijk wisselen tussen programma’s met ALT + TAB

ALT TAB

Als je in een programma bezig bent en je moet naar een ander programma schakelen dan gaat dit vele malen sneller en makkelijker dan met de muis. Behalve dat je de muis eerst moet pakken, moet je in de taakbalk het juiste programma vinden en daarop klikken. ALT + TAB is vele malen sneller en makkelijker. Houdt je duim op de ALT-knop en druk met je ringvinger op de TAB-toets. Met je ringvinger bepaal je naar welk programma je wilt schakelen en als je die ziet dan laat je beide vingers los.

Extra bonuspunten: door ook nog de SHIFT ingedrukt te houden kan je terug in de volgorde.

Snel naar je bureaublad met Windowsvlag + D      

Vlag D

Als je op je bureublad moet zijn dan is deze sneltoets een handige. Vaak heb je daar snelkoppelingen staan die je nodig hebt. Je kan dan met de Windowstoets + D alle vensters die je open hebt staan naar beneden klappen, te minimaliseren.

De Verkenner openen met WIN + E

Open verkenner sneltoets

Je zal vast vaak een bestand moeten openen via de verkenner. Met deze sneltoets combinatie kan je heel snel de Verkenner openen. Duim op de Windows-vlag-toets en één keer met de wijs of middelvinger op de letter E.

Veilig je werkstations vergrendelen met WIN + L

Vergrendel computer sneltoets

Mensen zijn verantwoordelijk voor wat zij zelf doen, maar ook wat er, uit hun naam, op een computer gebeurt. Zeker in een kantoor- of schoolomgeving is het dan verstandig om je computer of laptop te vergrendelen als je van je plek moet. Er zijn al veel wachtwoorden of compromitterende foto’s gestolen doordat iemand zijn computer niet heeft vergrendeld. Deze sneltoets maakt het makkelijk om je computer te vergrendelen. Zo heb je ook geen excuus meer om het niet te doen.

Programma’s snel starten WIN + 1 /2 /3 / etc. 

Programma snelstarten sneltoets

De programma’s die je op de taakbalk hebt staan kan je starten met een sneltoets. De volgorde van de programma’s op de taakbalk bepalen welk nummer je nodig hebt. Dus het eerste programma start je door WIN-VLAG-TOETS + 1 in te drukken.

 

Handig lijstje met alle Snelle toetsen die je zou moeten kennen

Print dit handige lijstje en hang hem aan de zijkant van je monitor. Door jezelf te dwingen ze daadwerkelijk te gebruiken zitten ze snel in je vingers en vergeet je ze nooit meer. Het lijstje kan je dan vervangen door ander lijstje. Op deze manier heb je in de loop van de tijd tientallen sneltoetsen in de vingers. Je zult versteld staan van hoe snel en beter gefocused je kan werken. 

 

Tags: sneltoetsen, efficienter werken, RSI Klachten

Schrijf je bericht hier...
Je bent niet ingelogd ( Registreren ? )
of reageer als bezoeker
Reactie laden... De reactie wordt vernieuw na 00:00.

Wees de eerste die reageert.

Wil je op de hoogte blijven?

Klik op de knoppen hieronder en blijf op de hoogte.