digiweten logo

5 voorbeelden waarom computers niet moeilijk zijn

Met mijn simpele 3 jaar MAVO hoofd heb ik leren kijken naar "zogenaamd" ingewikkelde zaken en kom er dan vaak achter dat het simpeler is dan op het eerste gezicht lijkt.

 

Hieronder een paar voorbeelden van onderwerpen waar mensen nog wel eens moeite mee hebben om die te begrijpen. Zoals Hannibal Lecter al zei: "Wat is het eigenlijk?". Soms ben je gewoon te ingewikkeld aan het denken. Dan zie je het voor de hand liggende over het hoofd.

Ook doen mensen graag ingewikkeld of laten het ingewikkelder klinken dan nodig is. Dat is niet alleen in de IT het geval. Als je het ingewikkelder laat klinken dan kom je zelf intelligenter over. Ik heb wel eens een heel verhaal opgehangen met veel computerjargon dat eigenlijk nergens op sloeg. Dat klonk best goed. Zeker voor mensen die niet thuis zijn in die wereld.

 

Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, snap je het zelf niet goed genoeg.
-- Albert Einstein --

 

Als naar de essentie gaat van iets dan blijkt het vaak minder ingewikkeld te zijn dan op eerste gezicht leek. Op zoek naar de kern. Wat is het  nu eigenlijk in één of een paar zinnen. Mensen zijn zelf ook geneigd om heel ingewikkeld te gaan denken. Als je het idee hebt dat iets complex is dan kan het toch nooit simpel zijn? En toch is juist het bekijken van een onderwerp op meerdere manieren een goede manier om het begrijpelijk te maken. Voor jezelf en voor een ander. Probeer het zo te begrijpen dat je het aan een kind zou kunnen uitleggen. In je hoofd kan je dit ook doen. Er is niemand die je hoort. Hieronder een paar voorbeelden van hoe je iets dat complex en ingewikkeld overkomt teruggebracht kan worden naar de essentie.

 

Staat ie hier of staat ie daar?

Cloud, netwerk en lokaal

Niet zo lang geleden had je eigenlijk maar twee smaken. Iets kon lokaal opgeslagen zijn, op de harde schijf in je computer of op het netwerk op de harde schijf van de server. (Even afgezien van USB sticks ed.) Via het netwerk waar je computer mee verbonden is kan je dan met de gegevens werken. Sinds een paar jaar is de cloud bekender en belangrijker geworden. Als je bekijkt wat een cloud nu werkelijk is, dan is het gewoon een server waar de gegevens op staan die je via de browser bewerkt. Met dat verschil dat de server buiten de gebouwen van de organisatie staat. Cloud betekent dus gewoon dat de server verhuist is en je er via het internet mee verbonden bent. Pfff is dat nu alles?

 

Is ie echt of is ie niet echt?

Fysiek of virtueel

Als iets virtueel is dan bestaat het alleen uit software en leeft het binnen zijn eigen omgeving. Een voorbeeld: Een harde schijf is een ding dat in een computer zit. Als je de kast open maakt zie je hem zitten en kan je hem aanraken. Diezelfde harde schijf kan je bij de installatie van het  besturingssysteem indelen in partities. Bijvoorbeeld één voor alleen Windows en één voor de gegevens. Als je de computer opgestart hebt zie je meerdere schijven in de verkenner. (Bijvoorbeeld C: en D: ). De schijf in de computerkast is nog steeds één geheel. Door middel van software hebben we de computer wijs gemaakt dat hij er twee heeft. De computer zal de schijven ook zo behandelen. Als je bijvoorbeeld de ene schijf wist, dan blijft de andere gegevens bevatten.

Je kan ook de kast openschroeven en er een echte tweede harde schijf bij monteren. Dit kun je dus zien en aanraken. Als je de computer opstart zie je hetzelfde als bij het virtuele voorbeeld van daarnet. (Bijvoorbeeld C: en D: ). Alleen nu zit er daadwerkelijk een echte tweede harde schijf in je computer. Dit is dan een simpel voorbeeld. Er bestaan ook virtuele servers of computers. Dit zijn dus computers die binnen een computer “leven”. Een Windows PC die je op kan starten op je Windows PC. Verder kan dit ook met printers en allerlei andere apparaten. Pfff is dat nu alles?

computers zijn makkelijker dan denkt

Beweegt het of staat het stil?

Dynamisch of statisch

 Hiermee wordt eigenlijk bedoeld: Zit er nog leven in of staat het stil? Het kan bijvoorbeeld gaan over gegevens. Een database met gegevens over het personeel is over het algemeen in beweging. Er vinden regelmatig wijzigingen plaats. Er komen mensen bij, er gaan mensen weg, trouwen en scheiden, salarisverhogingen etc. Er zijn ook gegevens die statisch zijn. Een bestand met alle  leerlingen van een paar jaar geleden zijn statisch. De klas is geweest, de kinderen zijn hopelijk met een diploma van school gegaan. Er zullen geen wijzigingen meer in worden aangebracht. Het is een statisch bestand. Bij een back-up bijvoorbeeld is dit belangrijke informatie. Gegevens die niet meer veranderen hoeven niet elke week opnieuw geback-upt te worden. In gegevens waar vaak wijzigingen in worden aangebracht is dat wel het geval. Deze begrippen slaan niet alleen op gegevens maar bijvoorbeeld ook op websites. Pfff is dat nu alles?

Zo dat zijn een hoop gegevens!

Big Data

Ook een modewoord. Als je het vertaalt dan zegt het al bijna alles. “Veel gegevens”. Het is dat het om echt heel erg veel gegevens gaat en dat die uit verschillende bronnen afkomstig kunnen zijn. Bijvoorbeeld het combineren van gegevens van het CBS en die van de eigen organisatie kan interessant zijn. Hoe doen wij het ten opzichte van de rest? Dus veel gegevens aan elkaar knopen uit verschillende bronnen, om daar iets van te leren. Pfff is dat nu alles?

Lekker labels plakken!

Meta Gegevens

Ook een modewoord dat regelmatig in combinatie met de cloud gebruikt wordt. Uit Wikipedia:

Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het zijn dus eigenlijk data over data. De metadata bij een bepaald document (de gegevens) kunnen bijvoorbeeld zijn: de auteur, de datum van schrijven, de uitgever enz. Het expliciet opslaan van metadata bij de data waar het betrekking op heeft, heeft als voordeel dat de data makkelijker gevonden kan worden. 

Dat is toch duidelijk? Als ik het nog duidelijker wil maken zeg ik: ga eens naar Funda.nl Alle kenmerken die je gebruikt om een huis te zoeken zijn Meta data. Ze zeggen iets over het huis en helpen je de juiste te vinden.

Pfff is dat nu alles?

 

In de bovenstaande voorbeelden zie je dus dat het allemaal niet zo ingewikkeld is dan het lijkt. Automatisering, IT, ICT of de digitale wereld is wel groot en veel. Maar zoals je inmiddels weet door het DigiWeten: Je hoeft lang niet alles te weten. 

Ontvang de nieuwsbrief (1 á 2 keer per maand)
met tips over digitale vaardigheden.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Bekijk de Mogelijkheden / neem contact op.

Schrijf je bericht hier...
Je bent niet ingelogd ( Registreren ? )
of reageer als bezoeker
Mensen in discussie:
Reactie laden... De reactie wordt vernieuw na 00:00.
  • De reactie is niet geplaatst.
    Johan · 4 jaar(en) geleden
    Ik ben het niet helemaal met je eens. Vroeger, toen je alles nog met dip switches en jumpers configureerde, was alles redelijk eenvoudig. Tegenwoordig is er zoveel wat mis kan gaan, en zijn er zoveel afhankelijkheden, dat zelfs IT-professionals het vaak niet kunnen overzien. Hoe meer lagen, hoe meer kans op onbedoelde bij-effecten van wijzigingen.
    • De reactie is niet geplaatst.
      Aldo de Beunje · 4 jaar(en) geleden
      Beste Johan,
      Voor de IT professionals heb je zeker een punt. Dit is namelijk ook waar met Office 65 en andere cloud software. Als het traag is, is het dan de schuld van de maker of van de gebruiker.

      Voor de gebruiker is het juist makkelijker geworden denk ik. Less is more en overzichtelijkere en gebruiksvriendelijke software. Ook de stabiliteit is enorm toegenomen. De blauwe schermen des doods zijn zeldzaam geworden.

Wil je op de hoogte blijven?

Klik op de knoppen hieronder en blijf op de hoogte.