digiweten logo

Waarom iedereen goede digitale vaardigheden kan ontwikkelen

Logica! Ga maar na: de mensen om je heen die goed zijn met computers zijn over het algemeen niet slimmer dan jij. Zij hebben ook geen speciaal talent voor het digitale gebeuren dat jij niet zou hebben.

   

De professor in de wetenschappen die niet weet hoe zijn computer aan moet bestaat echt en ook “Jan de arbeider” die zijn vakantiefilmpjes op de computer van professionele speciale effecten voorziet. Ook zijn er ouderen die met de hele familie e-mailen en digitale fotoalbums in elkaar zetten en jongelui die niet meer kunnen dan een app installeren op een smartphone. Dus waar ligt het dan wel aan?

 

slim maar snapt niet hoe een beamer werkt

 

 

Iedereen zijn eigen manier

idereen goede digitale vaardighedenIn mijn 20 jaar ervaring heb ik allerlei soorten computergebruikers meegemaakt. Wat vooral opviel was dat de mensen die niet zo goed waren met computers vaak onzeker waren, soms ronduit angstig voor de computer. Vaak is de oorzaak ervan dat zij onzeker gemaakt zijn door vervelende ervaringen. Er gingen dan dingen mis en zij hadden het gevoel geen controle te hebben over dat apparaat. Hierdoor hadden mensen ook geen zin om zich verder te verdiepen in de digitale  mogelijkheden. "Het ging toch steeds mis." Zij houden het bij de paar “trucjes” die zij ooit geleerd hebben en zijn huiverig voor elke verandering. Als ik die onzekerheid had helpen wegnemen en zij vertrouwen kregen in de digitale wereld en hun rol daarin, kwam het plezier om ermee te werken vanzelf. 

 

Autorijles

Dit is ook logisch aangezien je iets niet graag doet waar je je onzeker bij voelt. Vreemd genoeg gaan we wel door het proces als we autorijles krijgen. Waarschijnlijk omdat we meer het gevoel hebben dat we moeten. Bovendien zit er iemand naast je die behalve de handelingen uitlegd, je ook het zelfvertrouwen zal helpen vinden waardoor je beter gaat rijden. En we weten allemaal dat je pas echt leert autorijden nádat je je rijbewijs hebt behaald.

Er zijn veel parallen te trekken met leren omgaan met computers. Het is complex en duurt even voor je het door hebt. In het begin denk je vaak: "Dit ga ik nooit leren!". En rijden, én sturen, én richting aangeven, én schakelen, én 3 pedalen bedienen, én de rotonde nemen en ooh ja, ook om je heen kijken en goede beslissingen nemen. Wie verzint deze onzin? En toch lukt het aan het eind. Met computers en digitale vaardigheden is het eigenlijk niet anders. Alleen hebben we daar als we geluk hebben wat training in en leren we wat knoppen uit ons hoofd. De klik-hier-klik-daar cursus zoals ik die noem en die wat mij betreft zonde van het geld en de tijd is. 

Vlieguren

Vaak is het "durven doen" het grote obstakel. De reden dat jonge kinderen goed zijn met computers? Ze kennen geen angst. Dat moeten ze nog leren. En zet het hele aangeboren digitale talent maar uit je hoofd. Ik werk op een school met 14.000 leerlingen. Er zijn genoeg leerlingen (14 - 18 jaar) die niet verder komen dan appjes op een smartphone installeren en wat gamen. Als je ze vraagt om een paar getallen in Excel op te tellen dan breekt ook bij hun de paniek uit. Ook daarin moeten, ook zij, worden ondersteund. Jong betekend dus niet automatisch "goed met computers". Het zijn echt de vlieguren die je maakt en de inzichten die je daardoor krijgt. Als je deze inzichten hebt ga je overzicht krijgen en daarmee groeit ook het vertrouwen. 

 

Er zijn grote geheimen

Veel mensen denken dat de digitale wijsneuzen, de powerusers of de computernerds allesweters zijn. Dit is een misvatting. Nou ja misschien hebben ze één geheim: ze zoeken ontzettend veel op. Dat deed Einstein ook, en hij had geen internet en Google.  

Boek quote eindstein kennis van buiten leren

 

Zelf ben ik ruim 20 jaar geleden ook ooit begonnen in de IT. Ik heb een gewoon IQ. Test bewijzen het! Niks bijzonders aan mij en ik ben zeker geen Einstein. Ik was, en ben ronduit zwak in wiskunde en ook rekenen is niet iets waar ik in uitblink. Ik had en heb plezier in het werken met computers. Dat heeft zeker geholpen. Deze reis heeft mij ook veel geleerd. Hoe je als niet-nerd met 3 jaar mavo en slechte cijfers toch de digitale wereld kan leren begrijpen. De overstap gemaakt van snoepjesverkoper in Duitsland naar "professioneel" netwerkbeheerder bij een verzekeraar in Utrecht. Na verloop van tijd was ik in staat een aardig potje te programmeren, ik begrijp hoe netwerken, computers en software werken. Mijn reis en de "levenslessen" heb ik verwerkt in Het boek DigiWeten. Belangrijke inzichten: Het is niet zo moeilijk als het lijkt als je door de bomen het bos hebt leren zien. Mensen maken graag zaken ingewikkelder als nodig, ze lijken dan zelf slimmer. Als je daar doorheen leert kijken dan wordt het digitale bestaan een stuk makkelijker. 

 

Prettiger werken

Als er nu een manier was, die niet al te veel moeite kost, en je toch prettig zou kunnen laten werken met al die digitale middelen? Een zichzelf schrijvende offerte, je een hele klas les kan geven via internet? Met het grootste gemak over het toetsenbord dansen als Harry Mozart en vele malen sneller werken dan je nu doet? Ook belangrijk: het inzicht hoe en wanneer je digitale kennis moet toepassen. Met als enige doel: de computer het vervelende werk laten doen en zelf meer tijd hebben voor klanten of leerlingen? Ik ben het DigiWeten gaan noemen. Het zijn een verzameling inzichten die ik je mee wil geven. Zij kunnen je helpen met meer overzicht en vertrouwen de digitale wereld naar je hand leren zetten. Lees verder in: De 5 inzichten van het digiweten. Veel van de informatie over het DigiWeten staan op deze website maar je kan natuurlijk ook het boek aanschaffen. Dat leest vaak net wat makkelijker en je helpt mij er ook mee uiteraard. 

 

Schrijf je bericht hier...
Je bent niet ingelogd ( Registreren ? )
of reageer als bezoeker
Reactie laden... De reactie wordt vernieuw na 00:00.

Wees de eerste die reageert.

Wil je op de hoogte blijven?

Klik op de knoppen hieronder en blijf op de hoogte.