Gepost in Diensten
Meer werk verzetten door computers voor jou te laten werken.
Als je iemand vraagt hoe het gaat is het altijd antwoord bijna altijd: Druk. Veel mensen dromen ervan om meer tijd te hebben. Dit is onder handbereik en ik ga je uitleggen hoe je dit kan realiseren.
Vreemd genoeg zijn we vaak erg druk met werk dat we ook aan een computer over kunnen laten. Door de drukte gunnen we onszelf de tijd niet om eens rustig te bekijken of je werkzaamheden efficiënter kunnen met behulp van de computer. Je zou hierdoor meer tijd hebben en het zou de kwaliteit van het mensenwerk verbeteren.
De bovenstaande afbeelding maakt dit duidelijker dan ik in woorden kan beschrijven. Het is echter de dagelijkse realiteit. We blijven liever met meerdere mensen een kar met vierkante wielen duwen onder het mom dat we zo druk zijn.
Tijd investeren
Vaak investeren we de tijd niet om een (vaak al aanwezige) digitale oplossing te vinden en deze toe te passen die ons veel meer tijd oplevert. Waarom we dat niet doen heeft een aantal oorzaken:
- De waan van de dag
In veel organisaties wordt naar de beste manier gezocht om iets te doen. Bij het bouwen van Huizen, Auto’s of het opereren van mensen is altijd oog voor meer efficiency. Bij werk op kantoor doen we dit veel minder. “Te druk voor” is de hoofdreden. Ik zou dit liever een smoes willen noemen. Als je een lekke band hebt, heb je het ook niet “te druk” en rijd je door.
- Niet weten hoe
Digitale vaardigheden zijn bij 56% van de werknemers op het niveau van een praktisch digibeet. De overige werknemers zijn iets beter met computers en een klein gedeelte is op het niveau dat gewenst zou moeten zijn.
De mensen die computers wel begrijpen en meestal voorop lopen bij innovatie zijn niet intelligenter of “anders” dan hun collega’s. Waar ligt het dan wel aan? DigiWeten geeft het antwoord.
- De misvatting dat knoppenkennis ons digitaal vaardiger maakt
In veel organisaties wordt de knoppen cursus gezien als de manier om mensen digitaal vaardiger te maken. “Als we ze maar meer knoppen leren dan komt het inzicht vanzelf wel.” Na 3 weken zijn de deelnemers aan deze cursussen 90% vergeten. De effectiviteit van deze trainingen is minimaal.
Wat doet DigiWeten anders?
Na 20 jaar ervaring met duizenden computergebruikers ben ik eigenwijs geworden. Gesterkt door wetenschappelijk onderzoek en het in de praktijk brengen van het DigiWeten denk ik de sleutel te hebben om werknemers en organisaties digitaal vaardiger te maken.
Digibeten zijn niet dom!
Ik heb mijzelf lang digibeet gevoeld. Anderen waren altijd slimmer dan ik. Dat is best lastig omdat ik computers erg interessant vind en ik ze absoluut wilde leren begrijpen om er mijn vak van wilde maken. Nu heb ik heb mijn fascinatie voor computers om mij te motiveren. Maar hoe zit het met de mensen die deze motivatie niet hebben en toch dagelijks met computers moeten werken? DigiWeten helpt hierbij.
De mensen die zichzelf digibeet noemen en/of door anderen zo genoemd worden, zijn niet dom. De mensen die wel goed begrijpen hoe zij computers voor zich kunnen laten werken zijn ook niet buitengewoon slimmer. De belangrijkste factor waarom iemand een digibeet is en blijft, blijkt onzekerheid en soms ronduit angst voor computers. Ook ten ontrechte het weinig vertrouwen hebben in het eigen logische denkvermogen. Als je namelijk niet geloofd dat je iets kan waarom zou je het dan proberen?
Deze onderliggende emotie blokkeert bij mensen de wil om de digitale mogelijkheden ten volle te benutten. Zij missen de geweldige ondersteuning die de digitale wereld hen zou kunnen geven bij het werk.
Wat is DigiWeten?
DigiWeten zijn inzichten en gereedschappen die ik in de loop der tijd ontwikkeld heb om mensen te helpen om de stap te kunnen maken van Digibeet naar DigiWeet. DigiWeten is gebaseerd op mijn eigen ontwikkeling in de afgelopen 20 jaar in de wereld van automatisering en computers. Het bestaat uit inzichten en gereedschappen die ik zelf had willen hebben toen ik begon met computers. Het had mij zeker veel tijd, moeite en frustratie gescheeld.
Een voorbeeld van een dergelijk inzicht die veel mensen al geholpen heeft. |
Digiweten Inzicht #1 |
Je hoeft niet alles te weten!
|
“De digitaal vaardigen onder ons weten hoe zij hun weg vinden en weten wanneer ze op zoek moeten gaan. Al doende doen zij wel steeds meer kennis op en veel blijft er op den duur wel het een en ander van hangen. Hoe meer je dat doet, hoe meer je weet. Knoppenkennis op zichzelf is zinloos. Je moet weten wat je wanneer, waar en hoe moet opzoeken.
In veel gevallen gaat er wel een belletje af in je hoofd als je werk zit te doen waarvan je denkt: "Dit moet toch makkelijker kunnen?" of "Hier heeft vast iemand al iets voor bedacht!". En meestal is dat waar. Nu nog even zoeken en meestal vind je het op internet al vrij snel.” Dit wordt echter veel te vaak genegeerd en er geen actie op ondernomen.
|
Betere digitale vaardigheden voor jezelf of voor een ander
Als je jouw Digitale vaardigheden wilt verbeteren of die van een ander, dan heb je vast behoefte aan meer informatie. Want als het dus geen knoppenkennis is, wat is het geheim van de digiweet dan wel? In een speciale gratis e-mail leg ik dit verder uit. Op deze site staan namelijk een aantal artikelen die ik extra onder je aandacht wil brengen. In de speciale e-mail leg ik uit welke dat zijn en waarom je die zou moeten lezen.
Ik stuur daarna nog één keer een e-mail en daarna niks meer. Als je de Algemene DigiWeten! nieuwsbrief (1 á 2 keer per maand) wilt ontvangen kan je je daar apart voor opgeven op de site. Ik wil je graag informeren maar ik wil je niet lastig vallen met ongewenste e-mail.
Mocht je daar ook enthousiast van worden kan je altijd nog besluiten om mijn Koop het boek aan te schaffen, de mogelijkheden voor bedrijven en organisaties te bekijken en Contact met mij op te nemen.