digiweten logo

De 5 inzichten van het digiweten

Om een beetje ontspannen om te kunnen gaan met alles wat de digitale wereld te bieden heeft is niet veel nodig. Deze 5 inzichten helpen je hierbij en zullen je meer inzicht en overzicht verschaffen. 

Inzicht 1: Digitale wijsneuzen hoeven niet alles te weten

Dat moet toch een opluchting zijn. Veel mensen denken namelijk dat de digitale wijsneuzen een schat aan digitale kennis hebben. Alles weten van elk stukje software. Dat zij elke nieuwe gadget willen hebben en alle computerbladen uit hun hoofd leren. Niks is minder waar.

De digitaal vaardigen onder ons weten hun weg te vinden en weten wanneer ze op zoek moeten gaan. Al doende doen ze wel steeds meer kennis op en veel blijft er op den duur wel het een en ander van hangen.

Hoe meer je dat doet, hoe meer je weet. Knoppenkennis op zich is zinloos. Je moet weten wat je wanneer, waar op moet zoeken.  En in veel gevallen is het als je werk zit te doen waarvan je denkt: "Dit moet toch makkelijker kunnen?" of "Hier heeft vast iemand al iets voor bedacht!". En meestal is dat waar. Nu nog even zoeken en meestal vind je het op internet al vrij snel. 

Hieronder een voorbeeld. Als je veel dezelfde brieven moet maken dan ga je veel herhalend werk doen. Dat is waar computers voor uitgevonden zijn. Ga er maar van uit dat de behoefte aan bepaalde mogelijkheden, functionalitet al eerder is opgemerkt voor jij die behoefte had. En in veel gevallen zijn er ook (meerdere) oplossingen ontwikkeld. Als je Google zou gebruiken en die de vraag zou stellen krijg je in veel gevallen een prima antwoord.

 

Voorbeeld: "veel dezelfde brieven maken met adresgegevens"

veel dezelfde brieven afdruk samenoegen

 

computers zijn niet zo moeilijk als het soms lijkt

Inzicht 2: Het is niet zo moeilijk als het lijkt. 

Veel mensen denken dat computers moeilijk en ingewikkeld zijn. Er is goed nieuws: Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Veel mensen zien gewoon door de bomen het bos niet meer. Het is ook zo veel! En er komt elke dag weer meer digitaal spul bij. Dat is niet bij te benen. En dat hoeft ook niet. Als je eenmaal inzicht en overzicht hebt, zoals een digitale wijsneus, valt het wel mee.

Door de knoppen de digitale wereld zien

Je gaat niet alle bomen leren kennen, maar je gaat patronen en overeenkomsten zien. Als je terug gaat naar de basis en goed kijkt wat de essentie is word het vaak een stuk inzichtelijker. Je zal dan wel door de bomen het bos gaan zien. Of door de knoppen de digitale wereld.

Voorbeeld: De essentie van de beroemde en hippe Cloud? De computer staat nu ergens anders. Vroeger stond hij in het gebouw waar je werkt en nu staat hij ergens anders en maakt het niet meer zo veel uit voor je werk waar hij staat. Als hij het maar doet. Nog meer voorbeelden? Lees: 5 voorbeelden waarom computers niet moeilijk te begrijpen zijn

 

Inzicht 3: Je hoeft het niet alleen te doen

Er is veel schaamte bij collega's onder elkaar. Veel blijft onuitgesproken. Die zogenaamde digibeet kijken op tegen de digitale wijsneuzen. Terwijl deze dus wat meer inzicht hebben en vaak niet zo heel veel meer "knoppenkennis". En ik gebruik zogenaamd digibeet omdat ik denk dat ze niet bestaan: Digibeten bestaan niet. 

Digitale betweters

Helaas zijn er nog digitale wijsneuzen die bijvoorbeeld soms roepen: "Ken je die functie niet?". Daar zou je onzeker van kunnen worden. Als je je bedenkt dat er nog zo ontzettend veel is waar ook die wijsneus niks van af weet en dat ook nooit gaat weten kun je jezelf geruststellen. Na ruim 20 jaar in de IT werkzaam te zijn weet ik ook nog heel erg weinig.

Er-is-gewoon-te-veel. Als men hier open met elkaar over in gesprek kan gaan dan is er een wereld te winnen. Samen zie je meer. En de collega's die alles van het, nu nog analoge werkproces, weten kunnen erg goede input leveren om het proces ( of deel van) te automatiseren. 

Inzicht 4: Computers zijn de laatste 10 jaar stabiel en gebruiksvriendelijk geworden

Steve Jobs

Zowel Steve Jobs als ook anderen hebben een grote impuls gegeven om techniek anders te brengen. Voor die tijd maakten software producenten iets en met veel marketing werd het je verkocht. De gebruiksvriendelijkheid was totaal onbelangrijk. Ook was het toen "hoe meer knoppen, hoe duurder". Steve Jobs heeft er onder andere voor gezorgd dat minder juist beter was. Dat design ook belangrijk is voor het gebruikersgemak. Dit zijn alle producenten een tijd geleden ook gaan toepassen.

Stabiliteit

Ook de stabiliteit van computers is een stuk beter geworden waardoor er nu veel minder technische problemen zijn dan een aantal jaren geleden. Door betere afspraken tussen software en hardware producenten worden veel conflicten tussen techniek voorkomen. Ook het houden aan afgesproken standaarden helpen hierbij. Er was een hele grote softwareproducent die hier nogal arrogant in was. Ik noem geen namen maar ik bedoel Microsoft. 

Gebruiksvriendelijk 

Er wordt al jaren erg veel geïnvesteerd in gebruiksvriendelijkheid van software. Usability heet dit in vaktermen. Er worden veel onderzoeken en tests gedaan hoe de software zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt kan worden. Hoe meer mensen het prettig vinden je software te gebruiken, hoe langer en meer gebruikers (=meer winst voor de softwareproducent) dat ook zullen doen. 

Inzicht 5: Het hoeft nooit kláár te zijn

De digitale wereld en alles wat er in beweegt is nooit klaar. Dus dat ben jij dan ook niet. Elke dag komen er nieuwe oplossingen bij voor problemen waarvan je vaak niet wist dat je ze had. Dit bedoel ik niet sarcastisch. Als voorbeeld afdruk samenvoegen: (Excel bestand met adressen + Standaardbrief = binnen 5 minuten 500 gepresonaliseerde brieven klaar.) Voor we deze oplossing hadden, al kan ik niet herinneren wanneer dit was, was men toen één voor één die brieven aan het maken. Toen was dat vast geen rare, maar wellicht wel een vervelende klus om te doen. We zullen het toen ook niet als probleem hebben gezien. Tot iemand, een bedrijf zei: "Dat kan beter!" en het afdruk samenvoegen bedacht. 

Ik heb het diverse keren meegemaakt dat mensen niet wisten dat afdruk samenvoegen bestond en één voor één brieven of etiketten gingen zitten maken. Soms zijn deze mensen hier meerdere dagen mee bezig geweest. En denk nu niet: "Dat is dom!". Het is onwetendheid. En daar is iets aan te doen. Hier hebben we de DigiWetten voor bedacht. 

Tijd investeren om veel meer tijd te winnen. 

Dit soort uitvindingen, het uitbreiden van fucntionaliteit gebeurt elke dag. Dit betekend niet dat je elke dag wat anders moet gaan implementeren. Je kan samen met collega's kijken wat er een echte verbetering is en er aan werken dit op den duur in de manier van werken op te nemen. Het gaat hierbij meer om het willen weten. Je informeren en er continue mee bezig zijn. Alleen of samen met je collega's. Overtuig jezelf ervan dat het zin heeft om tijd te investeren om uiteindelijk veel meer tijd te winnen. 

Je loopt vanzelf tegen de pareltjes aan waarvan je achteraf blij bent dat je er de tijd en moeite voor genomen hebt om het in te voeren. Het is een continue process van verbeteren. Hier zal je je op in moeten stellen. Je zal eraan moeten wennen dat je regelmatig de bestaande manier van werken zal moeten vervangen door iets anders. Dat is voor sommige wennen. Voor de mensen die bekend zijn met Lean en Lean Six Sigma zal deze manier van werken bekend voorkomen. 

Er is geen diploma aan het eind. Het is nooit perfect en er is altijd ruimte voor verbetering. Dit is iets waar je tegen moet kunnen. Ik heb wel gemerkt dat als men durft los te laten en mee te bewegen dat iedereen dit kan. Krampachtig vasthouden is alleen maar vermoeiend en houdt niemand vol. Go with the flow dus.

Ten slotte

Ik hoop dat de bovenstaande inzichten jou, en/of collega's, vrienden, familie helpen bij het beter omgaan met computers en het ontwikkelen van de digitale vaardigheden. In een wereld waar dit zo'n belangrijk onderdeel is geworden van ons bestaan is het zaak je hierop in te stellen en je er aan aan te passen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat door de reis die ik gemaakt heb ik veel geleerd heb door juist los te laten en mee te bewegen. Verzet is zinloos. En waarom zou je ook? De computer is er om je te helpen bij je werk. Het doel van het hele digiweten is om jou meer tijd te geven voor de belangrijkere zaken in het leven en je werk. Klanten, leerlingen en wat jij verder belangrijk vindt. Laat die computer lekker het vervelende werk opknappen. Daar is hij voor gemaakt. 

Als je wilt weten wanneer je alert moet zijn dat een werkproces mogelijk voor verbetering in aanmerking zou kunnen komen dan heb je vast iets aan het artikel: De Digiwetten zijn je houvast in de digitale wereld

 

Geef je op voor de nieuwsbrief en krijg 1 á 2 keer per maand informatie over hoe je je digitale vaardigheden kan verbeteren.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Of bekijk  Onze Mogelijkheden voor jou of je bedrijf

Schrijf je bericht hier...
Je bent niet ingelogd ( Registreren ? )
of reageer als bezoeker
Reactie laden... De reactie wordt vernieuw na 00:00.

Wees de eerste die reageert.

Wil je op de hoogte blijven?

Klik op de knoppen hieronder en blijf op de hoogte.