Driekwart van de mensen doet alsof zij tech-kennis hebben
In een nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen net doen of ze bepaalde computer gerelateerde zaken snappen. SamSung heeft dat onderzocht in 18 landen, waaronder Nederland en 10.000 mensen ondervraagd. De meest onbegrepen termen zijn "de Cloud", "Streamen", "Het Internet der dingen", "glasvezel" en "emoji's". Het gaat om 3 op de vier mensen die dit niet snapt.
Is dat erg? Er komt naar voren dat mensen niet het beste uit een apparaat kunnen halen dan ze zouden kunnen. Samsung is degene die het onderzoek betaald heeft. Zij maken o.a. smartphones en tablets. En of het nu gaat om dit soort apparaten of om computers dat veel mensen maar weinig kennis hebben op dit gebied is geen nieuws. Ook is het geen nieuws dat mensen doen alsof ze deze kennis wel hebben. Iets computer-achtigs niet weten laat het lijken alsof je dom bent. Er zijn ook altijd van die betweters die dan kunnen zeggen: "Wééét je dat dan niet?" Niet bevorderend voor iemand die zich dat digitale gebeuren eigen wil maken.
Mocht denken je denken dat dit aan leeftijd ligt heb ik het wetenschappelijke bewijs dat het niet zo is. Mensen voelen nu eenmaal vaak weestand tegen verandering. Liever houden wat je hebt. Dat ken je ten minste. Een groot gedeelte van de mensen wil ook vaak niet iets nieuws leren. Men probeert de truukjes die men kent op zo veel mogelijk apparaten te herhalen. Dat is niet zo zeer dom maar meer angst. Deze soort gebruikers willen vasthouden aan de kennis die zij al hebben. De angst ontstaat omdat men anders denkt de weg snel kwijt te raken in de digitale wereld. Doordat deze digibeten vaak krampachtig vast blijven houden aan de beperkte kennis. hebben zij geen oog voor de ontwikkelingen die hen kan helpen om werk of hobby met een groter gemak en plezier te doen.
Mijn vader is op latere leeftijd (70) met computers begonnen. Met name het schrijven was voor hem het doel. Hij heeft heel lang aan zijn electrische typemachine vastgehouden. Toen hij eenmaal de overstap had gemaakt scheelde het een hoop werk. Uiteraard heeft hij zich er wat in moeten verdiepen en heb ik en anderen hem af en toe moeten helpen. Uiteindelijk heeft hij er toch een hoop gemak uit kunnen halen. Wat me bijgebleven is, is dat hij lang vasthield aan het zelf plaatsen van het paginanummer op elke pagina afzonderlijk. Iets dat erg makkelijk overgelaten kan worden aan de computer. Het was wel meteen duidelijk dat het met controle te maken had. De letters typte je zelf en daar had je volledige controle over. Ook een schrijfmachine bemoeit zich er niet mee. Om dat aan een apparaat over te laten geeft onzekerheid als je die niet helemaal vertouwd.
Uiteindelijk is hij ook hierin overstag gegaan maar het heeft me wel iets geleerd over de manier van denken van een digibeet. Hoe kan je een computer nu vertrouwen dat het ding iets net zo goed doet zoals jij dat deed en met net zo veel aandacht en liefde. Belangrijke regel: Een computer kan niks met liefde maar kan wel met aandacht een zelfde werkje heel snel, heel vaak herhalen zonder fouten. Dus de opdracht: "Beste computer, zet op elke pagina een opeenvolgend cijfer neer." is binnen 2 milliseconden geregeld. Als je daarop echt kan vertrouwen dan zul je ook makkelijker los leren laten.
Daarom ben ik ervan overtuigd als de zogenaamde digibeet een aantal inzichten krijgt dat hij of zij met meer vertrouwen aan de slag kan. Ik beschrijf deze inzichten in De 5 inzichten van het digiweten. Het is frappant dat veel mensen zich "slimmer" voor willen doen dan ze zijn. En dat mensen denken dat het kennelijk met IQ te maken heeft of je wel of geen goede digitale vaardigheden zou kunnen hebben. Ook dat komt uit het genoemde onderzoek naar voren. Zie: Wetenschappelijke onderbouwing DigiWeten
Ontvang de nieuwsbrief (1 á 2 keer per maand)
met tips over digitale vaardigheden.
Bekijk de Mogelijkheden / neem contact op.
Je bent niet ingelogd ( Registreren ? )
of reageer als bezoeker
Wees de eerste die reageert.